Meerdere generaties op dezelfde school

Rond 1927, het kan ook 1928 zijn geweest, liep mijn vader van aan de hand van zijn moeder voor het eerst naar school. De dr. Abraham Kuyper school. De school die hem de basiskennis gaf om later mee veder te kunnen. De school moet hem voldoende kennis hebben gegeven om later in zijn leven vele vervolgopleidingen te kunnen doen en om zelf ook in het voortgezet- en hoger beroepsonderwijs onderwijs les te kunnen gaan geven.

Toen de keuze gemaakt moest worden naar welke school ik zou gaan, was die snel gemaakt.
We woonden aan de Kloppersingel, het was een gereformeerde school, bijna iedereen die in die buurt woonde hoorde bij de kerk op de Kloppersingel en ging dus naar die school. EN ook belangrijk: mijn vader had zelf op die school gezeten. Eind 1957 liep ik aan de hand van mijn moeder naar de kleuterschool in de Patrimonium straat. De kleuterschool, tegenwoordig groep 1 en 2, zat toen in het gebouwtje waar nu de peuterschool en de naschoolse opvang zitten.

De kleuterschool werd door een groot hek gescheiden van de grootte school (klas 1 tot en met 6), tegenwoordig groep 3 t/m 8. Deze school had in die tijd de naam dr. Abraham Kuyperschool. Vele veranderingen heb ik daar meegemaakt. Van het schrijven met een inktpen naar het schrijven met een balpen. Met z’n tweeën in een schoolbankje dat vastzat aan een tafel naar ieder een bankje voor zich. Psalmen leren bleef de hele schoolperiode en vooral in de klas bij dhr. Hulshoff was het zingen met zijn orgeltje een hele ervaring. Het was een hele leuke schoolperiode.

Dat maakte ook dat, toen in 1984 onze oudste zoon werd geboren, de keuze voor een school niet al te moeilijk was. Wij woonden ook aan de rand van de Patrimoniumbuurt, dus als vanzelfsprekend ging mijn zoon ook naar dezelfde vertrouwde school. Evenals later zijn broertje. In 1986, twee en een half jaar oud, liep hij aan mijn hand voor het eerst naar de peuterspeelzaal. In de klas bij juf Matty.

Er waren wat verschuivingen geweest. De kleuterschool zat nu in het hoofdgebouw. De peuterspeelzaal zat en zit nog steeds in het gebouw van mijn oude kleuterschool in de Patrimoniumstraat.

Na de peuterspeelzaal ging hij door naar het grote gebouw dat nog steeds de Kuyperschool werd genoemd. In 1994 werd de school samengevoegd en kreeg je een dependance in de generaal de La Reystraat. Daar heeft hij in groep 7 en 8 les gekregen. Door het samengaan van de scholen kreeg “onze Kuyperschool” een andere naam: De Willem van Oranje school.

Vandaag de dag sta ik nog regelmatig bij de school. Loop ik samen met mijn kleinzoon(s) hand in hand naar school. Mijn zoon woont inmiddels in zijn ouderlijk huis. Zijn kinderen, Jochem, Tieme en Hidde gaan alle 3 naar de Willem van Oranjeschool.

Vier generaties naar dezelfde school. Er zijn meerdere kinderen op school waarvan de ouders ook op school hebben gezeten. En niet alleen dat. Er zijn ook leerkrachten die in de voetsporen van hun ouders op deze school werken en onze kinderen dat leren wat hun straks in de maatschappij verder brengt.

Soms blader ik door oude schriften en werkstukjes en kom ik de naam juf Marianne Visser tegen als juf van mijn jongste zoon. Het hoofd van de school uit die periode was de heer Jur Visser. Dit echtpaar heeft in ieder geval 1 dochter die op dit moment het stokje van haar vader heeft overgenomen, als het huidige hoofd van de school.

Het onderwijs verandert en gaat met zijn tijd mee. Wij veranderen mee maar het gebouw van de school -in al zijn statigheid- staat nog als vanouds op het mooie punt: op de hoek van de Patrimoniumstraat en de Rozenhagenstraat.

Wie weet loopt er ooit nog een 5e generatie door deze school, aan het gebouw zal het niet liggen.